Detta gäller för vinterdäck

vinterdäck

I stora delar av Sverige är den självklart att byta till vinterdäck så fort som det är lagligt. I andra delar drar man på det så länge som möjligt eftersom väglaget knappast kräver vinterdäckens egenskaper. Men vad gäller egentligen för lagar? Här presenteras information tagen från dack-guru.se. Detta från år 2017. Den absolut mest uppdaterade informationen går alltid att se på Polisens hemsida.


Datum – Den första december måste vinterdäcken vara på förutsatt att det är vinterväglag. De ska sedan vara på till sista mars. Men det betyder ändå inte att det är lag på att man måste ha vinterdäck. För allt förutsätter att det är ”vinterväglag”.

Vinterväglag – Det är Polisen som enskilt har rätten att avgöra om det är vinterväglag eller inte. Om en bil utan vinterdäck stoppas, mellan de datum som nämns ovan, och polisen anser att det är vinterväglag kan alltså böter ges ut. Det är därför som många väljer att byta till vinterdäck direkt när de får användas. Det är helt enkelt dumt att chansa – både för sin egen säkerhet och för att bli bötfälld.

Dubbdäck – Vinterdäck kan antingen vara dubbdäck eller friktionsdäck (året-runt-däck). Dubbdäcken ger bäst fäste vid is och snö men är sämre på asfalt och barmark. Friktionsdäcken används därför mest i storstäder och södra Sverige. Dubbdäck får däremot inte användas någon tid utöver 1 oktober till 15 april.

Vid släp – I det fall det sitter dubbdäck på en bil och bilen har ett släp måste även detta släp ha dubbdäck. Däremot gäller inte motsatt regel. Skulle bilen inte ha dubbdäck så är det frivilligt om släpet ska ha det eller inte. Framförallt är det viktigt att släpet inte har sämre grepp än bilen. I detta fall skulle en större trafikfara skapas vid hastiga inbromsningar eller sladdsituationer.

Mönsterdjup – På vinterdäck måste mönsterdjupet vara 3mm. Detta gäller då på personbilar samt lätta fordon som maximalt väger upp till 3,5 ton.

Kom ihåg att dubbdäck är förbjudna i vissa delar av storstäderna, ex. Stockholm och Göteborg. Det gäller därmed att planera sin körning beroende på val av däck.

Läs om sommardäck